На аферистів чекає день розплати в Гуантанамо: йдемо в кіно

Прем'єри 18.02.2021

На цьому тижні в кінотеатрах розмаїття фільмів, які так чи інакше можна віднести до детективного жанру.

Почнемо з двох серйозних стрічок. Звісно, «Мавританець» – це в першу чергу драма, але вона показує, зокрема, судову систему, збір доказів та доведення провини аби її відсутності. До того ж фільм заснований на реальних подіях і має абсолютно зірковий склад. Це історія Мохаммеда Ульд Салахі, якого 14 років утримували у Гуантанамо без висування звинувачень та суду. Його підозрюють у фінансуванні атак 11 вересня, але знайти конкретні докази не можуть. Тому катують і знущаються, сподіваючись на визнання провини. Коли Салахі вже втратив надію, в його житті з’являеться адвокат Ненсі Голландер. Тепер вона буде боротися за Мохаммеда. Але військовий прокурор Стюарт Коуч впевнений у тому. Що Салахі – небезпечний терорист, тож не збирається так просто його відпускати.

У ролях: Тахар Рахім, якого цього року ви могли вже бачити у міні-серіалі «Змій», Джоді Фостер («Мовчання ягнят»), Шейлін Вудлі («Велика маленька брехня»), Бенедикт Камбербетч («Шерлок»), Закарі Леві та інші.

Бойовик «День розплати» розповідає про морського піхотинця Бреда Пакстона, що повернувся додому після тривалого перебування у зоні бойових дій. Він намагається пристосуватися до звичайного життя, і в цьому йому допомагає дружина Кетрін. Коли їй як археологу пропонують роботу в Марокко, Бред радіє за дружину. Але в Марокко Кетрін викрадають і вимагають викуп. Посольство США спочатку вступає в переговори з терористами, та потім відмовляється від них. Бреду залишається одне – самотужки визволяти кохану з полону.

У ролях: Гарі Дурдан (Воррік з «Місце злочину: Лас-Вегас»), Серинда Свон, Енді Гарсія («Хрещений батько 3», Брайс Бекстер та інші.

Переключимось з трагічних подій на комічні. І перший комедійний детектив у списку – датська стрічка «Лицарі справедливості». Дружина Маркуса, професійного військового, гине у катастрофі на залізниці. Він має повернутися додому, аби виховувати доньку-підлітка. Спочатку здається, що катастрофа – трагічна випадковість. Аж ось до Маркуса приходить математик Отто, який також їхав у тому потягу, і заявляє, що аварія була спланована. Маркус, Отто та ще двоє їхніх знайомих починають власне розслідування. І згодом з’ясовують, що Отто був правий… Залишається з’ясувати, на кого саме був замах.

У ролях: Мадс Міккельсен («Ганнібал»), Миколай Лі Кос, Ларс Брігманн, Ніколас Бро та інші.

А тепер зануримось у небезпечний, але цікавий світ афер та аферистів. Стрічка «Афера Олівера Твіста» – сучасне переосмислення роману Діккенса. Здається, під таким кутом на творчість письменника ще не дивилися, тож, варто глянути, що з цього вийшло. Сюжетну канву загалом збережено. Твіст – талановитий художник стріт-арту. Його роботи помічають не тільки прості люди та поліція, а й злочинці. Одного дня посланці кримінального авторитета Фейгіна роблять Твісту пропозицію приєднатися до них. Банда планує викрасти безцінну картину.

У ролях: Рафферті Лоу (старший син Джуда Лоу), Майкл Кейн («Ілюзія обману», «Міс Конгеніальність»), Ліна Гіді, Ріта Ора, Ноель Кларк («Куленепробивні»)та інші.

І на останок – прекрасна сатирична, сповнена чорного гумору комедія «Аферистка». Марла Грейсон – опікун для самотніх людей, яких суд визнав недієздатними. Вона має піклуватися про своїх підопічних, аби забезпечити їм гідне життя. Та насправді Марла просто переселяє таких людей до жалюгідних  притулків, продає їхнє майно і залишає майже всі гроші собі. Але одного разу вона натрапила не на ту бабцю. Адже вона виявилася мамцею російського мафіозі. Тепер Марлі доведеться мати справи з суворими хлопцями, які не пробачають образ.

У ролях: Розамунд Пайк («Загублена», «Операція «Ентеббе»), Пітер Дінклейдж («Три білборди за межами Еббінга, Міссурі»), Ейса Гонсалес («На драйві»), Кріс Мессіна («Гострі предмети», «Грішниця») та інші.

Розкажіть, які детективні прем’єри цього тижня вас найбільше зацікавили?