Субурбікон на межі – йдемо у кіно!

межа боклан

Цього тижня у кінотеатрах можна подивитися три дуже цікаві картини улюбленого нами жанру.

Перша – фільм спільного виробництва України, Словаччини та Чехії «Межа». Це доволі жорстка та жорстока стрічка про корупцію та темний бік життя у прикордонній зоні. Прикордонники з обох боків словацько-українського кордону кришують незаконні перевезення: наркотики, нелегали, бурштин, ліс… Схема відпрацьована роками і не дає збоїв. Але один нещасний випадок на дорозі – і все йде шкереберть. Ті, що колись були в одному човні, тепер опиняються по різні боки, і віднині кожен сам за себе. Це фільм – не тільки про перетин кордону країни. В першу чергу він про перетин внутрішніх людських кордонів. Чи здатна людина перетнути кордон людяності заради порятунку? А заради грошей? Заради збереження статусу? І де вона, ця межа?

Стрічка здобули приз за найкращу режисуру на фестивалі у Карлових Варах та гран-прі міжнародного фестивалю в Аррасі (Франція). Картина стала найкасовішою у Словаччині і є претендентом на «Оскар» від цієї країни. До речі, Станіслав Боклан тут просто неймовірно крутий!

«Субурбікон» – ексцентрична комедія, знята Джорджем Клуні, з Метом Деймоном та Джуліанною Мур у головних ролях. У цьому містечку всі багаті, красиві та усміхнені. Але однієї ночі до оселі головного героя вдираються якісь покидьки та вбивають його дружину. Починається розслідування… А чи все так просто у цьому злочині? Які мотиви? Які наслідки? Хто виживе? І до чого тут сім’я афроамериканців, єдина у цьому елітному районі для білих?

Мешканці та гості нашої столиці можуть подивитися ще фільм «Берлінський синдром» спільного виробництва Австралії та Німеччини. Це екранізація однойменного психологічного трилеру Мелані Йоостен. Клер прилетіла з Австралії до Німеччини, бо завжди мріяла про це. Вона хоче розваг, подорожей, вражень, набратися життєвого досвіду… Випадково дівчина знайомиться з Енді. Романтичний день продовжує палка ніч, але на ранок Клер розуміє, що потрапила у полон.

І якщо ви ще не подивилися «Вбивство у «Східному експресі», можете відвідати кінотеатр та скласти своє враження про цю дещо нестандартну картину.