Шляхетний метелик – не іграшка: йдемо в кіно

Прем'єри 27.09.2018

Цього тижня у прокат виходять три детективних фільми: дві комедії і одна драма.

Почнемо з останного. “Метелик” заснований на автобіографічному романі Анрі Шар’єра. За сюжетом, у 1930 році Анрі, на той момент дрібного злочинця, заарештували за звинуваченням у вбивстві, якого він не скоював. Хлопця засудили до довічного ув’язнення та 10 років каторжних робіт. Три роки він провів у в’язницях Франції, після чого був відправлений до тюрми на острові Диявола у Французькій Гвінеї (Південна Америка).

Анрі, який отримав прізвисько “Метелик” через татуювання цієї комахи на грудях, мріє про свободу. Отже, треба тікати. І він тікає. Але всі його спроби невдалі. Тоді він розуміє, що потрібна підтримка. І заради цього об’єднується з дивакуватим самітником Луї Дега – талановитим фальшивомонетником. Тепер Дега фінансує їхню втечу, а Анрі все організовує. Так народжується дружба на все життя.

Після публікації книги деякі викладені в ній факти піддали сумніву. З’ясувалося, що частина історій трапилася не з Анрі, а з іншими в’язнями. Що він, можливо, таки був винним у тому вбивстві. Та і його 9 спроб втечі за 10 років виявилися міфічними. Але на цікавість публіки до історії це не дуже вплинуло.

У 1973 році в США вийша екранізації книги Шар’єра, головні ролі у якій зіграли Стів МакКвін та Дастін Гоффман. В цьогорічному фільмі знялися Чарлі Ганнем, Рамі Малек, Роланд Меллер, Томмі Фленаган (він разом з Ганнемом грав у “Синах анархії”), Майкл Соча та інші.

А тепер повеселімося! Адже на екрани виходить українська стрічка “Шляхетні волоцюги”! Історія про львівських батяр Бодю та Мірека, що весь час потрапляють у різні пригоди. Аж одного разу вони вирішили, що будуть піклувалися про дівчину Христину, яка не має захисників. Але має магічний браслет, що шукають усі спецслужби світу. Тому викрадають Христину, аби дізнатися, де коштовна прикраса. Отже, Боді та Міреку доведеться рятувати дівчину, та й світ заразом.

У стрічці можна буде побачити “Братів Гадюкіних”, які виконують більшість пісень до цього пригодницького бойовика.

У ролях: Юрій Хвостенко, Іван Шаран, Ірина Гришак, Павло Кружнов та інші.

Тепер поговоримо про інший вид гумору – чорний. Комедійний детектив “Іграшки для дорослих” – така собі реінкарнація “Хто підставив кролика Роджера”. Але замість мультяшних героїв у цій стрічці – кукли з “Маппет-шоу”.

У химерному світі цього фільму люди та кукли живут поруч, і їхні життя нічим не відрізніються. І ті, й інші ходять на роботу, сидять у ресторанах, пиячать, крутять романи… І все ж таки люди сприймають мапетів як істот нижчого порядку. Аж ось хтось почав їх вбивати. Аби розібратися у справі, доведеться об’єднатися колишнім партнерам. Детектив Коні Едвардс та колишній коп, а нині приватний сищик – маріонетка Філ Філліпс свого часу розкрили не одну справу. Чи вдасться їм це цього разу?

Реакція на стрічку виявилася дуже неоднозначною. Хтось називає її найгидкішим, а хтось – найкращим фільмом року. Шанувальники “Маппет-шоу” болісно сприйняли ідею занурення персонажів у жорстокі реалії сучасного світу. Не всім сподобався цінічний та грубуватий Філ. Але якщо хтось з вас колись дивився цей ляльковий проект, можливо, пам’ятає, що жарти там доволі часто були двозначні. Того ж Керміта аж ніяк не можна назвати взірцем доброзичливості. Тож насолоджуйтесь картиною, бо, ми впевнені, український переклад зробить її просто неперевершеною.

До речі, поставив стрічку Браян Генсон, син творця “Маппет-шоу”. У фільмі задіяно 125 унікальних маріонеток. У ролях: Мелісса МакКарті, Майя Рудольф, Джо МакГейл, Елізабет Бенкс та інші.