Фільми про теракти в Норвегії виходять у прокат

Утея 22 липня

Цього року вийшло два фільми, присвячені подіям, що відбувалися 7 років тому у Норвегії. Тоді Андерс Брейвік скоїв теракт в Осло, а потім здійснив напад на молодіжний табір на острові Утея. Через його дії загинуло 77 людей, ще 151 отримав поранення.

У лютому свій фільм “Утея. Липень. 22” презентували самі норвежці. Стрічка входила у програму Берлінського кінофестивалю і навіть номінувалася на “Золотого ведмідя”. І хоча критики високо оцінили фільм, всі вони відмітили гнетюче враження, яке залишається після перегляду. Стрічка представляє собою зняту одним кадром 72-хвилинну реконструкцію подій на острові Утея, показану очима жертв. Консультантами знімальної групи були декілька тих, хто вижив в тій бійні.

5 вересня свій фільм “22 липня”, присвячений трагічним подіям у Норвегії, представив на Венеціанському фестивалі режисер Пол Грінграсс. Нам він відомий як творець майже всіх частин франшизи про Джейсона Борна. А ще Грінграсс, так би мовити, спеціалізується на фільмах, заснованих на реальних подіях. Він зняв “Криваву неділю” (розстріл британськими військовими демонстрантів-ірландців), “Загублений рейс” (про події 11 вересня), “Капітана Філліпса” (захоплення судна сомалійськими піратами) та інші.

Якщо в попередньому фільми терориста не показано жодного разу, він присутній лише за кадром, то фільм Грінграсса, навпаки, робить Брейвіка одним з головних героїв і спостерігає за ним. Таким чином режисер дає глядачу можливість побачити, як діє терорист.

Фільм номінувався на “Золотого лева”, але отримав лише Премію Всесвітньої католицької асоціації з комунікацій. 12 жовтня він буде показаний телеканалом Netflix.

Коли бачиш такі фільми, завжди постає питання: чи варто їх знімати? Особливо коли після трагедії пройшло не так вже багато часу. Особливо коли мова про дітей. Це шанування загиблих чи ятрення ран тих, хто вижив? Чи не є це популяризацією терориста (адже Брейвіку приємно, що про нього знімають кіно) та його дій? Чи не стане це поштовхом для того, аби у вбивці з’явилися послідовники?

Поділіться з нами своїми міркуваннями з цього приводу.

Автор запису: L Grey