Спілберг відкриє секретне досьє

секретне досьє

Американці полюбляють викривальні фільми про негарні дії свого уряду. Нещодавно у нашому прокаті була стрічка «Вотергейт: падіння Білого дому». І ось взимку на нас чекає ще один фільм-викриття. Це новий проект Стівена Спілберга «Секретне досьє». В ньому Том Генкс та Меріл Стріп розкажуть нам історію про те, що відстоювання свого права на правду того варте.

У 1971 році дві найвпливовіші газети США Washington Post та New York Times почали публікувати засекречені документи Пентагону щодо війни у В’єтнамі. Ці документи наробили чимало галасу. Вони свідчили, що адміністрація Джонсона навмисно розпалювала конфлікт і штовхала сторони до ескалації.

Розгрібати лайно попередників довелося адміністрації Ніксона. Вочевидь, він був не найуспішніший президент. Вже за рік на нього чекав ще й Вотергейт, теж пов’язаний із потраплянням у пресу компрометуючої інформації. Ці два конфлікти стали не тільки прикладами маніпулювання громадянами з боку уряду. Вони показали, що преса має бути вільною і не боятися говорити людям правду.

У 2011 році, через 40 років після витоку інформації, Національний архів США розсекретив досьє Пентагону стосовно В’єтнамської війни.