Ланцюг злочинів: банди, терористи, перекладачі тощо – йдемо в кіно!

Прем'єри 20.02.2020

Давно в кінотеатрах не було такої кількості детективів! На цьому тижні в прокат виходять аж 5 стрічок улюбленого нами жанру.

Почнемо з фільму “Перекладачі”, адже в ньому знімалася наша співвітчизниця Ольга Куриленко. Нагадаємо, що вона була дівчиною Бонда в стрічці “Квант милосердя”. В проекті від французьких кінематографістів Куриленко грає одного з 9 перекладачів, яких збирають, аби перекласти з французької останній роман таємничого і надуспішного автора. Перекладачі мають 3 тижні жити в розкішкому бункері без жодних зв’язків з зовнішнім світом. За цим суворо наглядає видавець, який вклав в проект чималі гроші. Але коли переклад завершено, в Інтернеті з’являються перші 10 сторінок роману! Більше того: той, хто їх опублікував, вимагає величезний викуп, аби не оприлюднювати решту. То хто ж злив інформацію?

У інших ролях: Ламбер Вільсон, Алекс Лоутер, Ріккардо Скамарсіо, Сідсе Бабетт Кнудсен, Едуардо Нор’єга, Анна Марія Штурм, Фредерік Шо, Марія Лейте, Маноліс Мавроматакіс, Сара Жиродо.

Ще один фільм від французів – “Ідеальна няня”. Це екранізація бестселера Лейли Слімані, який заснований на реальних подіях, що відбувалися у 2012 році в США. Книга, до речі, отримала Гонкурівську премію. Міріам та Поль – батьки двох чудових діточок. До народження малюків жінка мала успішну кар’єру, і зараз планує повернутися до роботи. Отже, потрібна няня. Але не будь-яка, а ідеальна. І ось вони знайомляться з Луїзою. Спершу все, як у казці: вона має чудові стосунки з дітьми і дорослими, досконало знає свою роботу, виконує прохання. Луїза стає невід’ємної частиною життя родини. Але що буде, коли няня виявиться непотрібною?

У ролях: Карін Віар, Лейла Бехті, Антуан Рейнартц та інші.

Від європейських стрічок переходимо до американських. Перша з них – “Ланцюг убивств” з Ніколасом Кейджем. Фанати актора кажуть, що це найкращий його фільм за останні кілька років. Його герой – людина з темним минулим. А за гріхи рано чи пізно доводиться платити. Питання лише в тому, хто ще буде втягнутий в процес оплати. І буде це через насилля або з власної волі.

В інших ролях: Енріко Колантоні, Анабель Акоста, Раян Квантен, Алімі Баллард тощо.

“Річард Джуелл” – останній фільм ветерана американського кінематографа Клінта Іствуда. В США стрічка провалилася в прокаті через звинувачення у сексизмі за зображення репортерки Кеті Скраггс. Загалом фільм став жертвою саме тієї проблеми, про яку розповідає: як ЗМІ впливають на формування думки пересічних громадян. Стрічка заснована на реальних подіях. В 1996 році Річард Джуелл працював охоронецем в період проведення Літніх Олімпійських ігор в Атланті. Під час концерту на одному з майданчиків Джуелл помічає під лавкою підозрілий пакет. Коли людей починають відводити від місця, де лежить пакет, він вибухає. Жертви є, але завдяки Джуеллу їх значно менше, ніж могло б бути. Тепер Річард герой! Але треба ж знайти того, хто заклав вибухівку. І це ніяк не вдається. Тож згодом ФБР починають вважати, що злочинцем міг бути сам Джуелл. ЗМІ також чіпляються за цю теорію. Джуелл стає об’єктом переслідування, його майже змушують зізнатися. Боротися за Річарда готовий тільки адвокат Вотсон Браянт.

До речі, Національна рада кінокритиків США назвала фільм одним з 10 найкращих минулого року.

У ролях: Пол Волтер Гаузер, Сем Роквелл, Кеті Бейтс, Джон Гемм, Олівія Вайлд.

Останній, але, можливо, найцікавіший фільм цього вікенду – “Правдива історія банди Келлі”. Стрічка є екранізацією роману Пітера Кері, що приніс автору Букерівську премію. Нед Келлі – найвідоміший злочинець Австралії. Хтось його ненавидить, а хтось обожнює і вважає борцем за сводобу. Про його життя досі ходить чимало чуток. Келлі прожив на цьому світі всього лише 25 років, але пам’ятають його і через майже півтора століття. Славу свою він заробив на пограбуваннях банків та вбивствах поліцейських. До банди Келлі входили ще два брати Неда, його мати та вітчим. Приємна зовнішність і запальна вдача привертали до хлопця чимало уваги. То ким він був: жорстоким злочинцем, ідеалістичним романтиком чи психічно хворою людиною?

У ролях: Джордж МакКей (ми його бачили в “11.22.63” та цьогорічному шедеврі “1917”), Рассел Кроу, Ніколас Голт, Ессі Девіс, Чарлі Ганнем та інші.